Minimalt intresse att evangelisera Skandinavien?

Minimalt intresse att evangelisera Skandinavien?

Jag följer den andliga situationen i Skandinavien, främst genom kristna tidningar på nätet. I den information jag får tycks intresset att evangelisera vara minimalt. Hoppas jag har fel. Naturligtvis finns det individer och grupper som satsar. Dock verkar det inte som att evangelisation är hett ämne i kristna sammanhang.

Debatten går i vågor angående homosexualitet, samkönade äktenskap, hur Israel behandlas, och hur kristna ska ställa sig i invandrarfrågan. Kanske är dessa ämnen angelägna, men jag söker med ljus och lykta efter något lite passion att evangelisera Skandinavien. Ska vi någonsin komma till skott? Det tycks vara så mycket som behövs innan själva förmedlandet av budskapet om Jesus kan komma igång. Det måste bli enhet bland de kristna, mycket bön och fasta, man måste göra upp med fel och brister i både kyrkor och samhälle. Sedan efter att vi lyckats med all detta, då någon gång i framtiden ska vi ut med evangeliet. Både Bibeln och historien pekar på motsatsen. Evangelium har haft framgång mitt i hedendom, förfall och synd, om bara det finns de som är villiga att förmedla de goda nyheterna.

Tack Johan och välkommen till Johnny och Marita

Johan Olehäll som har arbetat för ETAL i fyra år avslutar sin tjänst i juni, i och med kampanjerna i Tanzania. Johan har varit till välsignelse, inte bara när det gäller att organisera kampanjer och pastorsseminarier, men han har också undervisat på bibelskolorna i Kanada och i Indonesien. Många som läser MissionsVisionen har också uppskattat Johans artiklar. Han har en bra insikt i uppenbarelsen om Guds nåd, och det han skriver blir till hjälp i det kristna livet. Jag önskar Johan allt gott.

Johnny Hansson var med i ETALs arbete ifrån första början. Han var den som å mina vägnar registrerade ETAL hos Länsstyrelsen, och vi jobbade tidigt tillsammans med kampanjer i Östafrika. Jonny börjar nu heltidstjänst i ETAL. Han kommer att ta över kampanjarbetet och också arbeta vidare med stiftelsen i Skandinavien. Detta ligger i linje med det som Herren har lagt på mitt hjärta om nya möjligheter, inte bara i Asien och Afrika, utan också här hemma.

En ”säkerhetsrisk för Indien”

Indiensatsningen i mars blev ett bakslag. När Taina och jag landade i Chennai (f.d. Madras) hade vi alla papper klara. Ambassaden i Stockholm hade gett oss visum, och kampanjen, både datum och plats, var inskrivet i själva passet. Ändå stoppades jag och efter tio timmar i passkontrollen deporterades jag ifrån Indien. Den enda förklaringen jag fick var att jag är en säkerhetsrisk för Indien.

Besvikelsen var jättestor eftersom vi hade jobbat hårt med denna kampanj, vi hade en enorm kampanjplats mitt inne i den stora staden Kochi, och flera tusen pastorer var på väg till pastorsseminariet. Själv tror jag inte att detta har något att göra med säkerhetsrisk, utan helt enkelt att den nya regeringen i Indien har gett mera inflytande åt hinduradikalerna. De senaste kampanjerna i Indien har hållits i den så kallade ”hinduismens vagga” i centrala delen av landet, och tiotusentals människor och många hinduer har tagit emot Jesus Kristus. Detta blev kanske för mycket för de militanta hinduerna, som arbetar för att kristendomen ska bort.

Jag upplevde något liknande 1998 då jag bannlystes från Indien och det tog tio år innan jag kom tillbaka. Nu har det hänt igen och jag ser fram emot att få revansch än en gång.

Mitt i besvikelsen finner jag vägledning i Apostlagärningarna. När man arbetar på frontlinjen kan sådant här hända. Det fanns tillfällen då Paulus fick fly ifrån en stad, en gång till och med firades han över stadsmuren i en korg. Man kan naturligtvis välja att arbeta där allt är tryggt och säkert, men ETALs arbete går ut på att nå de onådda, och då kan det ibland bli bakslag, men vi vet att Gud alltid har sista ordet. Jag uppskattar den andliga mognaden hos ETALs understödjare, som förstår att arbetet vi gör är historiskt i områden där evangeliets ljus är svagt eller ibland nästan obefintligt.

Tre kampanjer i Tanzania nu

Johan Olehäll och Jonny Hansson leder förarbetet i Tanzania. Det blir tre kampanjer, först i Arusha, sedan i muslimstaden Mtwara, och en kampanj i Bukoba. Vi behöver din hjälp mer än någonsin. Läs uppropet på sidorna 8-9.

Kom till Kungsängen

Hoppas att du kan planera dina semesterdagar för att vara med fredag – söndag, den 24-26 juli under församlingen Arkens konferens. Jag kommer att tala fredag och lördag kväll, samt konferensens avslutningsmöte på söndagen. Herren har lagt ett ord på mitt hjärta och jag tror du kommer att få mycket välsignelse under dessa dagar, plus att Taina och jag ser fram emot att träffa så många som möjligt av ETALs understödjare.

TV-kanalen i muslimvärlden

Många frågar hur det går med ETALs TV-kanal i Pakistan. Tack för din omsorg och ditt stöd. Jag kan minst sagt säga att detta varit en mycket spännande tid. Bara i år har Pakistan varit i nyheterna på grund av flera terroristangrepp.

Vår medarbetare, William Sarfraz, har representerat den kristna tron på Pakistans stora profana TV-kanal efter terrorattacken på två församlingar i mars, då 17 personer dödades och mer än 80 skadades i staden Lahore. Efter terrorattacken har polisen begärt att vi ska ha säkerhetskameror som filmar alla som kommer till studion i Karachi, och att polisen ska ha tillgång till filmen för att kunna varna om eventuella terrorister. Jag är tacksam till understödjare som offrade för att skaffa dessa kameror.

Månatliga understödjare gör kanalen möjlig

Arbetet har vuxit och vi har nu ett 16-tal anställda i Karachi. Min bok, Hopp ifrån Jesus Kristus finns på urduspråket och skickas till alla som tar emot frälsning, men också till dem som vill ha mer information om Jesus Kristus. Vårt nästa steg blir att skaffa tid på satellit, så att de program vi nu skickar (168 timmar i veckan) kan vidarebefordras också via satellit till hela Pakistan plus 48 andra muslimska länder.

För att detta ska ske måste vi få många fler månatliga understödjare. När det gäller TV-arbetet handlar det som alltid om punktinsatser, men speciellt också om kontinuerliga utgifter; program produceras var vecka, kabel- och satellit-bolag betalas var månad, och det blir daglig uppföljning av nyfrälsta och de som vill ha mer information.

Detta arbete kräver månatliga givare. Vi har satt ribban högt och siktar på 1000 nya månatliga understödjare till ETAL. Läs på sidorna 13-16 mer om TV-arbetet i muslimvärlden.

Arbeta ”medan dagen varar”

Bibeln säger att vi måste verka medan dagen varar för natten kommer då ingen kan verka. Nästan dagligen påminns jag om detta. Efter terrorattacken i Kenya, då studenterna mördades därför att de var kristna har situationen i Kenya, som ju i årtionden varit vidöppet för evangelium, blivit annorlunda. Fruktan liksom hänger i luften, det blir mer komplicerat att ordna satsningar, och även vanligt församlingsarbete blir svårare.

Tanzania är ännu helt öppet trots att nästan halva befolkningen är muslimer. Under kampanjerna i maj och juni kommer vi också att lägga grundarbetet för kampanjer som ska nå fler städer. Vi vill arbeta medan dagen varar.

Jag önskar dig rik välsignelse och är djupt tacksam till alla som står med i arbetet.

Peters blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *