En distraherad kristenhet, besserwisserers och “ödesvalet” som ligger bakom

Ännu ett ödesval ligger bakom. Jag använde uttrycket ”ödesval”, för jag har hört detta ord bland kristna i varje svensk valrörelse så länge jag kan minnas. I USA och Kanada används samma uttryck. Tanken är motivera kristna att rösta ”rätt”, alltså det parti man anser vara mest “kristet”, eftersom man anser att landets öde beror på vilket politiskt parti som vinner.

Jag gick på bibelskola i USA den höst då Richard Nixon blev omvald till president. Då talade man också om “ödesval” – Nixon var “Guds man”, ingen tvekan om saken. Under förra presidentvalet skrev en av Amerikas mest kända predikanter; ”om Obama blir omvald är USAs storhetstid slut för alltid, och istället blir det 100 procent socialism”. I Sverige har “ödesvalen” mynnat ut i socialdemokratisk majoritet, alliansmajoritet, och nu har vi vad många kallar parlamentarisk kaos.

Internationellt trodde man att Reinfeldt skulle sitta kvar som statsminister eftersom han bedöms ha gjort ett utomordentligt jobb under en ekonomiskt svår tid. Svenska väljare tyckte annorlunda. Själv följde jag denna valrörelse mer än någon på flera årtionden. I USA ligger republikaner och demokrater i luven på varandra ständigt, men efter sista valrörelsen har det gått upp för mig att vi svenskar inte ligger efter när det gäller att smutskasta politiska motståndare, och osämjan fortsätter. Det förefaller mig märkligt att politiker t.o.m kan vägra skaka hand med varandra – lite bråk i sandlådan över det hela.

Svenska folket är riksdagens arbetsgivare och riksdagsledamoterna är de anställda. På vilken arbetsplats som helst, och riksdagen är en arbetsplats, är de anställda pliktiga att jobba med varandra. Man kan inte stå och tjura i ett hörn för att man inte får precis som man vill, eller därför att några, som man helst ville hålla utanför, har fått anställning.

Landets öde

Appropå ”ödesval”, tror jag inte landets öde bestäms på en valdag. Nej, Skandinaviens öde beror på hur vi kristna ställer oss till Jesu klara instruktioner att evangelium ska förmedlas till alla. Evangeli-fattigdomen är stor innanför kyrkans dörrar, såväl som utanför, och värre blir det. Guds församling verkar totalt distraherad. Istället för ett samtal om hur vi ska nå vårt land, pratar vi om enhet, Israel, ändens tid, kristna värderingar och kristen moral, alltmedan medel-Svensson inte har en aning om vad vi håller på med.

“Besserwisserer”

Det tyska ordet, ”besserwisserer” – bättre vetande – används på svenska, norska, engelska och enligt Taina också på finska. Högmod uttrycker sig ofta som en besservisser som vet och kan allt. Kanske det finns lite för mycket besservisser-mentalitet över det som sägs och skrivs, inte minst i kristna sammanhang. I ett land som inte precis är känt för någon stor väckelse tycks man ändå veta allt, bedöma allt, och ge råd till allt och alla om hur det ska vara, och om vem som verkligen är “kristen”. Kanske det skulle vara bra med lite mer öppenhet och mottaglighet gentemot andra både i riksdagen och bland kristna församlingar.

ETAL i spetsen för kristen TV-kanal i muslimvärlden

Jag arbetar just nu intensivt med ett jätteprojekt, som jag tror Herren har lagt i vår väg. Det handlar om att bygga den första kristna TV-kanalen helt inriktad på den muslimska världen. Vi har nu i handen en TV-licens för Karachi, Pakistan (21 miljoner invånare), den stad i världen som har mest muslimer.

Mer än trettio muslimska organisationer har licens att sända religiösa program tjugofyra timmar om dygnet, medan det finns endast en kristen licens, och ETAL står i spetsen. Redan når vi mellan fyra och sex miljoner människor varje dag, tjugofyra timmar om dygnet.

Min förhoppning är att i nästa nummer av MissionsVisionen kommer jag kunna berätta att ETAL når hela Karachi genom denna TV-kanal. Därefter satsar vi på att nå alla hushåll i Pakistan, med en befolkning på 180 miljoner och sedan Bangladesh med ytterligare 140 miljoner. Bed för detta. Den dörr som Gud har öppnat, den favör som vi har fått är något helt fantastiskt (mer i nästa nummer).

Jag har fått flera förfrågningar att hålla en kampanj, kanske nästa sommar, i norra Stockholm, speciellt med fokus på att nå invandrare. Vårt fokus skulle då vara Rinkeby, Husby, Knivsta, ja, hela norra Stockholm. Om vi lyckas med detta tror jag vi skulle få ett genomslag ibland icke kristna, precis som vi får i andra delar av världen. Tack att du beder också över detta.

Hör gärna av dig efter du läst artikeln om att nå Abrahams efterkommande. Tack att du är med och stöder arbetet i Israel och Mellanöstern. Kampanjen i Mombasa vidrörde många människor. Vi jobbar nu också med sex kampanjer; Indien, Burma, Guinea och tre satsningar i Östafrika.

Var välsignad!

Peters blogg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *